Cargol treu banya

Cargol treu banya

Total de visualitzacions de pĂ gina:

dimecres, 23 de maig del 2012

EL PORT DE LA SELVA

El port de la selva es troba situat a la sortida de dues  petites valls que baixen, una del coll de la dona morta i l’altra del Puig de Sant Salvador i de la cresta de Vinya Vella. Els al-luvions dels torrents que s’escolen en aquestes valls s’acumulen contĂ­nuament al fons del port.Aquest queda protegit dels vents de l’est per un turĂł poc elevat que dominen dues bateries, perĂł els vents del nort hi penetren sense cap obstacle i fan que ancorar-hi resulti poc segur. Les fraqates arriben fácilment fins al mig del port o mĂ©s aviat a la petita rada de la selva, malgrat les sedimentacions.

Els primers navegants que visitaren aquesta costa, intimitats pels cops de vent, tan freqĂĽents en el golf  Cèltic, degueren atribuir una gran importĂ ncia a la proximitat del port, que els permetia esperar vents mĂ©s favorables per doblar el cap.Els romans donaren a aquesta contrada el nom de Silva, perquè aleshores  un bosc d’ullastres , pins i lledoners en cobria tota la superficie. Els catalans alteren la denominaciĂł llatina i la silva romana ja s’anomenava selva en les actes del segle x.Aquesta petita vila s’estenia probaplement  fins a la torre romana o far situat sobre el mamellĂł que separa el port de la vall de Sant Salvador. Les necessitats del comerc i de la navegaciĂł feren fundar una segona vila, que malgrat tantes guerres desastrosses i tantes lluites nacionals, encara subsisteix a l’esquerra de l’entrada de la rada. NomĂ©s hi habiten mariners; però cap d’ells Ă©s estrany als treballs agrĂ­coles ni sobretot al cultiu de la vinya .La vila alta ( la Selva de Dalt), situada a la vall i a mitja llegua de la vila baixa (la Selva de Mar) Ă©s mĂ©s  poblada i resta al marge de les especulacions  comercials.


El terrer de la selva produiex un vi exce-lent , que s’obtĂ© d’un cep anomenat lledoner, a frança grenache. Uns quants horts establerts costosament sobre la sorra del port ; un ric vinyer ; bosquets d’oliveres disseminats per les faldes arrecerades, un clima sa i comunicacions freqĂĽents i facils per terrra, encara mĂ©s fĂ cils per mar, fan que l’estada a la Selva de Mar resulti agradable.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

VĂ­deos de sortides amb bici