Cargol treu banya

Cargol treu banya

Total de visualitzacions de pĂ gina:

divendres, 13 de maig del 2011

EL pop de les Gavarres
Poc  desprĂ©s de can Mercader de Pastells , anant cap amunt de les Gavarres, hi ha un arbre vell que Ă©s un suro. TĂ© buit branques que havien estat buit potes de pop i que com les potes dels  pops, encara avui es cargolen. Fa molt de temps, aquest suro va ser un pop gegant que molestava els pescadors i la gent de marina. No hi avia manera que els deixĂ©s pescar. Cada vegada que anaven mar endins i calaven palangres i gambines, apareixia aquell animal ,estripava tots els arts i s’els enduia els esqueix i la pesca. MĂ©s d’una vegada havien parat trampes per poder-lo atrapar. Però tot era inĂştil. L’animal responia encara amb mĂ©s fĂşria.
Amb el ventre buit i la tristesa a la cara va arribar-se un dia que aquells pescadors i les seves dones i criatures van demanar ajuda a la verge del Carmen. Van encendre ciris van fer prometences,van fer dir misses i oficis. Tan varen fer i tan varen pregar que, al final la Mare de DĂ©u del Carmen, que Ă©s Mare de DĂ©u de tota la gent que viu a marina, van acabar escoltant-los.
Un mati un temporal d’una potencia impensable va estirar el pop de l’aigua i va endur-se’l volant cel amunt  com si fos fet d’escata. El monstre no hi podia fer res per mĂ©s que provava d’arrapar-se. Va volar i va volar per l’aire del cel, cada cop mĂ©s terra endins, fins que aquell temporal el va deixar caure a les Gavarres.
Però en veure que encara era viu, la Verge del Carmen ,que no volia que ara els terrassans  passessin  les mateixes  Ă nsies que havien hagut de passar els de marina,va perseguir aquell pop sense treva. I a la vora de can  Mercader , just en un fossar que fa la terra d’un marge, un dels llampecs va tocar-lo .L’animal va morir a l’instant , que no hi ha monstre que aguanti els llampecs de la Verge del Carmen.
De tot això ha passat tan de temps que aquell pop s’ha convertit en un arbre i ara els seus buit braços sĂłn buit branques que miren enlaire. Molta gent ho creu i no ho diu; molta gent ho sap i no ho conta.




(extret del llibre “El poble dels centfocs”,Xavier Cortadellas .) 

1 comentari:

  1. Es interessant aquesta llegenda¡¡¡¡¡¡ no hem estat per aquest suro, aixĂł ho hem de solucionar......

    ResponElimina

VĂ­deos de sortides amb bici